• Műanyag ablak, Fa ablak, Beltéri és Bejárati ajtók beépítéssel Budapesten és az ország egész területén!

  Várjuk üzletünkben szeretettel

  1161 Budapest, Rákosi út 82
  Tel.: +361 4060 609

 • Műanyag ablak, Fa ablak, Beltéri és Bejárati ajtók beépítéssel Budapesten és az ország egész területén!

  Várjuk üzletünkben szeretettel

  1161 Budapest, Rákosi út 82
  Tel.: +361 4060 609

 • Műanyag ablak, Fa ablak, Beltéri és Bejárati ajtók beépítéssel Budapesten és az ország egész területén!

  Várjuk üzletünkben szeretettel

  1161 Budapest, Rákosi út 82
  Tel.: +361 4060 609

 • 4

  Műanyag ablak, Fa ablak, Beltéri és Bejárati ajtók beépítéssel Budapesten és az ország egész területén!

  Várjuk üzletünkben szeretettel

  1161 Budapest, Rákosi út 82
  Tel.: +361 4060 609

Copyright 2018 - Custom text here

Kérem válasszon:

Ablakok

Ajtók

Árnyékolás

Kiegészítők

Az a misztikus U érték

 

Nyílászáró választásnál ügyelnünk kell a megfelelő hő- és hangszigetelésre. Minden épületszerkezet rendelkezik egy U értékkel, mellyel a hőáteresztő képességét tudjuk meg. Minél alacsonyabb ez az érték, annál jobb a hőszigetelő képessége és annál nagyobb az energia megtakarítása.

 

Oda kell figyelnünk viszont arra, hogy ez az érték mire vonatkozik. Létezik külön a tokszerkezetre - Uf (Uframe) és különaz üvegezésre - Ug (Uglas) is, ennek a kettőnek a felületi arányukból tevődik össze az ablak Uw (Uwindows) értéke. A fűtési energia 25-30%-át a nyílászárókon át veszítjük el, ezért kiemelten fontos, hogy olyat válasszunk, amely minél jobban hőszigetel. A nyílászáró kereskedők sokszor csupán az üveg hőszigetelő képességének mutatóját említik, amely önmagában félrevezetően alacsony lehet. Az ilyen cégekkel jobb nem foglalkozni, mert ajánlatuk komolytalan.

 

retegek

 

 

 

 

A rétegek számát is számba kell venni

 

Két vagy három rétegű legyen az üveg. Egyáltalán nem mindegy! Sokban rásegít a szigetelési hatékonyságra és ezzel rezsiköltségekre is jó hatással van, ha a három rétegű ablak mellett döntünk.

Üvegszerkezet esetén az a jó, ha az Ug= 0,8-1 W/m2K közötti értékkel rendelkezőkre koncentrálunk. Ha nagyobb hangsúlyt fektetünk a hőszigetelésre és a hangszigetelésre is, akkor célszerű 3 rétegű üvegezést választanunk. Kinti 0 fokos hőmérséklet esetén egy U=1,8-as értékkel rendelkező keret közelében kellemetlen hidegérzetet tapasztalhatunk, míg egy U=1,0 szerkezet esetén ez nincs meg. Többnyire akkor döntünk jól, ha ennek az értéke is olyan, mint az üvegnek.

 

 

uvegek

 

 

Nagyon lényeges a beépítés is. Akármennyire jó a hőszigetelésű nyílászáró, ha azt helytelenül és hozzá nem értően építik be a helyére. Sok cég vállalja a beszerelést is, ez általában 10-15%-kal emeli a költségeket.

 

A vevő kezében a döntés, hogy az esztétikum mennyire fontos a számára vagy az egyszerűbb kinézetű, de olcsóbbat választja vagy pedig további felárat fizet a bevonatokért. Mindezek mellett a harmonikus küllemű otthon érdekében ügyeljünk a lakáshoz illő szín és mintázat kiválasztására. Akárhogyan is döntünk, az biztos, hogy kompromisszumot kell kötnünk.

 

Nagy szórás figyelhető meg a különböző nyílászáró gyártok díjaiban. Ez köszönhető a hőszigetelő képességének is. A jelenlegi szabályozás szerint magánberuházások esetén a műanyag vagy a fa nyílászárókra a kötelezően kiírt hőátbocsátási tényező értéke. A magyar szabályozás 2015. január 1-től a középületekre, 2018. január 1-től pedig minden lakóépületre 1,15 W/m2K követelmény értéket irányoz elő. A jelenlegi tervek szerint ezt az értéket 2020 körül 1,0 W/m2K körüli értékre csökkentik.

 

A gyártóknak gyorsan kellett reagálniuk a szigorodó szabályokra, így ma már bőséges a kínálat az 0,8-1,0 W/m2K értéknél is jobb hőszigetelésű nyílászárók esetében, amelyek az elkövetkező 5-10 évben meg tudnak felelni a kor kívánalmainak. Viszont a korszerűbb nyílászárók beruházási költsége ugrásszerűen megemelkedett. Tehát míg az egyik oldalon energiát takarítunk meg, addig a másik oldalon viszont jócskán többért építünk. Példának okáért egy Uw=0,95 W/m2K nyílászáró már csak a jóval költségesebb 3 rétegű üvegezésű szerkezettel rendelhető meg.

 

uvegretegek

 

 

Akkor mennyi az annyi?

 

Manapság a legjobb hőszigetelésű nyílászárók hőszigetelési értéke Uw=0,7-0,9 W/m2K között van. Ennek bekerülési költsége már jelenleg is 1,5-2-szerese egy közepes minőségű nyílászárónak. Ilyen értékek mellett minden további egy századnyi javulásáért nagyon durván meg kell dolgozni a fejlesztő mérnököknek, mivel emellett a gyártási költségek meredeken nőnek.

 

Ha a hőátbocsátási tényezőt 0,1 W/m2K értékkel csökkentjük, tehát nő a hőszigetelési értéket, akkor egy kb. 100 m2-es családi ház, átlagos méretű nyílászárókkal, a Uw érték 1 tizedes javulása esetén a fűtési költségében jelenlegi energiaárak mellett alig 1500-2000 Ft/hó spórolást jelent.

Azt elmondhatjuk a fentiek alapján, hogy az Uw= 0,7-0,8 W/m2K hőátbocsátási tényezőjű nyílászáró az elkövetkező 15-20 évben, az energiaárak kis fokú emelkedésével is nagy valószínűséggel kielégítik majd az követelményeket. Ennél jobb hőszigetelési képességgel bíró nyílászáró lényegesen drágább beruházási költségeit nem éri meg bevállalni.

 

gyartas

 

Amikor szinte közvetlen a vásárlás előtt kezdjük meg a morfondírozást, hogy milyen tulajdonsággal rendelkező nyílászárót válasszunk, akkor meggondolatlan döntést hozhatunk, mivel nincs kellően átgondolva.

 

Már a tervezési fázisban tudnunk kell, hogy mik az igényeink, és elvárásaink, amit a nyílászáróinknak teljesíteniük kell, hogy biztosan a megfelelő árut tudhassuk a magunkénak. Ne vegyünk olyan nyílászárót, ami az épület gyenge pontja lesz, de olyat se vegyünk, ami feleslegesen többet tud, mint az azt körülvevő levő épületszerkezeti elemek.

 

utolsokep


Get started with blogging on howtostartblogging.com
f t g

Kérdése van? Írja le, mi válaszolunk!

Email címe: 
Tárgy: 
Üzenet szövege: 
    

Elérhetőségek:

Nyitvatartás:

Hétfő-Péntek: 9-18-ig

Szombat: 9-12-ig

Vasárnap: Zárva

Telefonszám:

Telefon/Fax: 06-1-4060-609

E-mailcím:

bb-ablak@bb-ablak.hu

 

Térkép a bemutatóteremhez